Βοηθήστε τα παιδιά σας να νιώσουν ξεχωριστά



Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα κάθε γονιού είναι να βοηθά το παιδί του να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώθει ξεχωριστό. Κάθε παιδί πρέπει να έχει θετική εικόνα για τον εαυτό του και τις ικανότητες του και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, προκύπτει από τον τρόπο που του συμπεριφέρονται οι γονείς του.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώθει μοναδικό:
  • Αφιερώστε του χρόνο. Ακόμα κι αν το καθημερινό σας πρόγραμμα είναι παραφορτωμένο, θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για το παιδί σας. Χρόνο ουσιαστικό, όπου θα είστε εκεί ψυχή τε και σώματι, και όχι με το μυαλό απορροφημένο αλλού.
  • Ατομικός χρόνος σε κάθε παιδί. Αν έχετε μεγάλη οικογένεια, είναι λογικό να κάνετε τα περισσότερα πράγματα όλοι μαζί. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά, έστω και για δέκα λεπτά κάθε μέρα. Κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του συναισθήματα και την επιθυμία της αποκλειστικότητας των γονιών του.
  • Δείξτε του προσοχή. Όταν σας μιλά, δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που σας λέει. Όταν σας ρωτά κάτι, απαντήστε του με όση περισσότερη σαφήνεια μπορείτε. Κατεβείτε στο επίπεδο του και κοιτάξτε το στα μάτια, για να καταλάβει πόσο ξεχωριστό είναι για εσάς.
  • Ενθαρρύνετε την θετική συμπεριφορά. Μην ασχολείστε μαζί του μόνο όταν παραφέρεται, αλλά και όταν συμπεριφέρεται σωστά. Επαινέστε το με μέτρο και ενισχύστε τα θετικά του στοιχεία.
  • Αναθέστε του αρμοδιότητες. Ζητήστε τη γνώμη του, αναθέστε του δουλειές ανάλογα με την ηλικία του, επιτρέψτε του να κάνει μικρές επιλογές και αφήστε το να νιώθει ότι η συμμετοχή του και η γνώμη του είναι πολύτιμη.
  • Δείξτε του εμπιστοσύνη. Ακόμα κι αν το ίδιο δεν νιώθει σίγουρο για τις δυνάμεις και τις ικανότητες του, εσείς πρέπει να είστε διπλά του και να του λέτε πόσο πολύ πιστεύετε σε αυτό.
  • Χαρίστε του την αγάπη σας. Κάθε μέρα, απλόχερα και χωρίς όρους, δείξτε του και πείτε του πόσο πολύ το αγαπάτε. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, είναι πιο ευτυχισμένα, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο αισιόδοξα.